Medicina sportivă analizează toate modificările fiziologice pe care le presupune efortul fizic și poate gestiona efectele activității fizice, cu un scop dublu:
- prevenția situațiilor limită
- recuperarea organismului
Totodată se concentrează pe modul în care organismul uman se pregătește și răspunde la efort fizic. Medicul specialist în medicină sportivă are cunoștințele care pot oferi suportul necesar pentru atingerea unui potențial maxim în timpul efortului fizic, în cazul sportivilor, sau pentru a determina mobilizarea eficientă, fără riscuri, a persoanelor care practică un sport ca soluție pentru menținerea sănătății, prevenirea agravării unor boli și recuperarea după accidentări, traumatisme sau intervenții chirurgicale ale aparatului musculo-scheletic.
Rezumând se poate afirma că medicina sportivă se concentrează pe diagnosticarea și tratamentul leziunilor legate de sport și a altor afecțiuni specifice sportivilor. Mai mult, oferă cele mai bune soluții de tratament și reabilitare, astfel încât sportivii să se poată prezenta la antrenamente și competiții în forma lor fizică cea mai bună. Medicul de medicină sportivă este cel care intervine în stabilirea planului terapeutic adaptat pentru sportiv sau pentru persoana care face efort fizic constant sau care suferă de o boală cronică (diabet, astm), pentru că pot înțelege ce efecte au maladiile cronice. Specialiștii în medicină sportivă pot, de asemenea, ajuta la prevenirea accidentării sportivilor.