Colonoscopie si Gastroscopie
 

 

     

Chirurgie Generala, Colonoscopie-Gastroscopie

Dr. Ungureanu Constantin Darius - Medic Primar in Chirurgie Generala cu competente in Endoscopie Digestiva Diagnostica, Endoscopie Digestiva Terapeutica si Chirurgie Laparoscopica Nivel 2 tehnici avansate

Dr. Florea Simona Maria - Medic Primar in Anestezie si Terapie Intensiva


Colonoscopie si Gastroscopie

Dr. Aprotosoaie Adrian - Medic Specialist Medicina Interna si Gastroenterlogie;

Dr. Vilcu Mihaela - Medic Primar Anestezie si Terapie Intensiva;

     
     Colonoscopia
 (denumită și endoscopia digestivă inferioară) este o procedură endoscopică prin care se examinează tractul digestiv inferior, compus din intestin subțire, colon și rect. Se efectuează în urma unui consult de specialitate și numai la recomandarea medicului specialist.

     Este o metodă de diagnostic și tratament sigură, care aduce informații utile despre interiorul intestinelor. Este cea mai bună metodă de a depista inflamația, ulcerațiile, tumorile sau alte leziuni ale tractului digestiv inferior. Este important ca pacientul să înțeleagă în ce constă această procedură deoarece este necesară o pregătire riguroasă înaintea efectuării colonoscopiei.
     Colonoscopia este realizată de medicul gastroenterolog, care introduce un dispozitiv denumit colonoscop prin anus și apoi endoscopul avansează pe toată lungimea colonului, uneori până la nivelul ultimei porțiuni a intestinului subțire. Colonoscopul este un tub subțire flexibil care are în vârf o cameră video și o lanternă cu lumină puternică.

     Medicul specialist gastroenterolog îți poate recomanda o colonoscopie pentrua investiga cauzele anumitor simptomeSângerarea rectală, diareea, constipația, durerea abdominală cronică, scăderea inexplicabilă în greutate sunt manifestări clinice care trag un semnal de alarmă.

     Colonoscopia se poate efectua pentru a depista, pentru a supraveghea evoluția sau pentru a trata afecțiuni precum:

  • Cancerul colorectal;

  • Hemoragia digestivă inferioară (hematochezia, rectoragia);

  •  Anemia feripriva;

  • Diareea cronica;

  • Constipatia cronica;

  • Bolile inflamatorii intestinale;

  • Polipoza colonica;

  • Diverticuloza intestinală;

  • Boala celiacă;

  • Stricturile intestinale;

  • Angiodisplazile intestinale;

  • Sindromul intestinului iritabil.

     

     Colonoscopia este considerată procedura standard „de aur” pentru diagnosticul precoce al cancerului colorectal după vârsta de 45 de ani sau pentru urmărirea recidivei cancerului de colon. Prelevarea de biopsii în timpul colonoscopiei este importantă pentru diagnosticul de certitudine al anumitor boli.

 

     Ce este endoscopia digestiva superioara sau gastroscopia

     Endoscopia digestiva superioara, cunoscută și sub denumirea de gastroscopie, este o procedură care permite vizualizarea și examinarea în timp real, a interiorului tubului digestiv superior și anume a esofagului, stomacului și a duodenului (prima parte a intestinului subțire).

     Investigația se realizează cu ajutorul unui aparat numit endoscop – un tub flexibil cu o cameră video performantă, care transmite imagini în timp real din interiorul tubului digestiv superior pe un monitor. De asemenea, medicul poate utiliza endoscopul pentru a preleva mostre de țesut (biopsie), a îndepărta excrescențe sau pentru a opri sângerarea.

     Care este rolul și importanța endoscopiei digestive superioare?

     Endoscopia digestiva superioara, sau gastroscopia poate fi efectuată pentru identificarea cauzelor simptomatologiei digestive, precum durerile de stomac sau balonările excesive, dificultăți la înghițire (disfagie), vărsături persistente sau cu sânge, scădere ponderală inexplicabilă, identificarea cauzelor unei infecții, precum cea cu Helicobacter Pylori. De asemenea, endoscopia digestiva superioara este investigația cea mai des utilizată pentru a depista diferite probleme ale tractului gastrointestinal, precum:

  • inflamații la nivelul esofagului (esofagită), stomacului (gastrită) sau intestinului (boala Crohn)
  • boala de reflux gastroesofagian
  • inflamarea venelor de la nivelul esofagului sau stomacului (varice)
  • esofagul Barret, o afecțiune care crește riscul de a dezvolta cancer esofagian
  • hernie hiatala
  • ulcer gastric, esofagian sau duodenal
  • diverse tipuri de cancer al tractului digestiv

     Gastroscopia este adesea utilizată și în următoarele situații:

  • monitorizarea evoluției ulcerului gastric
  • vizualizarea interiorului stomacului și al duodenului după o intervenție chirurgicală
  • verificarea rănilor la nivelul esofagului în caz de urgență, precum înghițirea unei substanțe toxice
  • prelevarea de mostre de țesut pentru biopsie
  • îndepărtarea polipilor de la nivelul esofagului, stomacului sau duodenului
  • îndepărtarea obiectelor sau alimentelor înghițite și blocate în esofag
  • tratarea esofagului Barret


TEHNOLOGIA INOVATIVA FUJIFILM
Eluxeo Lite EP 600 reprezinta in acest moment varful de tehnologie din intreaga piata de endoscopie versiunea 2022

 
     Acest nou sistem de iluminare de înaltă performanță reprezintă cea mai recentă inovație a portofoliului de dispozitive medicale Fujifilm,asigură calitatea imaginilor ce îndeplinește cele mai înalte standarde de luminozitate și contrast oferind modurile de observație inovatoare BLI și LCI.
     Conceput special pentru noul sistem de iluminare, seria de endoscoape ELUXEO™ cu funcții Multi Zoom și Freeze permite o diferențiere mai mare și oferă imagini detaliate de înaltă rezoluție atât pentru diagnostic, cât și pentru evaluarea pre-terapeutică.

     Unitatea compacta ELUXEO LITE EP-6000 combina o sursa de lumina fiabila cu 3 LED-uri cu un procesor care va permite sa folositi numeroasele caracteristici oferite de gama larga de endoscoape Fujifilm. In combinatie cu seria 700, sunt disponibile modurile inovative de vizualizare LCI(Linked Color Imaging) si BLI(Blue Light Imaging). Datorita utilizarii lampilor LED economice,cu durabilitate lunga,acest sistem este foarte ecologic.De asemenea, este compatibil cu endoscoapele seria 600 si 500.
     ELUXEO LITE EP-600 creaza imagini si videoclipuri de inalta calitate, afisate in format full HD pe monitor. Modul de backup automat pentru stocarea datelor este integrat,iar procesorul este de asemenea compatibil cu DICOM.
    


 
LCI & BLI NOUL STANDARD
     Tehnologie Multi Light de inalta performanta permite crearea de imagini la cele mai inalte standarde in materiale de luminozitate si contrast, raportul lungimilor de unda corespunzatoare LED-urilor independente,fiind controlat cu exactitate.
     IMAGINE CU LUMINA ALBA
     Utilizeaza lumina alba pentru a oferi imaginii o culoare naturala,precum si lumina cu lungime de unda scurta pentru marirea contrastului intre vasele fine si structura membranei mucoase.

     LCI si BLI
     Prin procesarea semnalului la imaginile obtinute cu ajutorul acestor lumini,este posibila furnizarea nu numai a modului de observare a luminii albe,ci si a modurilor LCI (Linked Color Imaging) si BLI(Blue Light Imaging)
 

 

 
 

Preturi

Pret
Consultatie
250 lei
Control
100 lei
Colonoscopie
800 lei
Gastroscopie
600 lei
Anestezie
200 lei
Colonoscopie cu anestezie
1000 lei
Gastroscopie cu anestezie
800 lei
Colonoscopie+Gastroscopie cu anestezie
1700 lei
Rectosigmoidoscopie
450 lei
Rectosigmoidoscopie cu anestezie
650 lei
Excizie polipi pe cale endoscopica(Polipectomie: pana in 3 polipi)
500 lei
Excizie polipi pe cale endoscopica(Polipectomie complex peste 3 polipi)
700 lei
Polipectomie : pana in 3 polipi cu prelevare de biopsie
800 lei
Polipectomie complex peste 3 polipi cu prelevare de biopsie
1000 lei
Prelevare biopsie endoscopica
450 lei