Medicina Interna
 




ECHIPA NOASTRA DE MEDICI SPECIALISTI PENTRU SPECIALIZAREA MEDICINA INTERNA ESTE FORMATA DIN:

  • MEDIC PRIMAR  MEDICINA INTERNA - DR. BEDELICI ANA
  • MEDIC SPECIALIST MEDICINA INTERNA  - DR. COCOS MAGADALENA

 

     Medicina interna si ecografie
     Medicina interna este specialitatea medicala care vizeaza prevenirea, diagnosticul si tratamentul bolilor care afecteaza unul sau mai multe organe interne la adulti. Consultatia de medicina interna reprezinta o evaluare complexa, globala, aceasta ramura medicala situandu-se la intersectia pneumatologiei, cardiologiei, gastroenterologiei si nefrologiei.

 

     Examenul de medicina interna se realizeaza de catre medicul specialist de medicina interna (medic internist sau medic de boli interne), acesta avand competent de a monitoriza si recomanda tratament in cazul unor afectiuni cornice severe, cu resort de multe ori polipatologic. Consultul de medicina interna vizeaza afectiuni respiratorii, cardiac, digestive, renale, osteoarticulare etc. Astfel, examinarea medicala realizata de medicul specialist medicina interna intervine de pilda in cazul bolnavilor cu boli sistemice (vasculite sistemice, boli autoimune, hipertensiune arterial, insuficienta cardiac cronica, pneumonie, astm bronsic, ulcer gastric, boli inflamatorii intestinale, stenoza, angina pectorala, colita acuta severa, tromboza venoasa profunda, endocardita infectioasa, stari febraile de etiologie necunoscuta).

     De asemenea, medicul specialist in medicina interna evalueaza si trateaza bolnavii oncologici, realizeaza expertiza capacitatii de munca, putand recomanda investigatii specifice si realize un plan de recuperare a acestora.

     Ecografia abdominala – relevanta in diagnosticul de boli interne
     Abdomenul inferior (pelvis) si cel superior constituie, impreuna, regiunea abdominala. Aceasta adaposteste anumite organe interne in care, de regula, nu patrunde aerul cum ar fi: ovarele, uterul prostata, vezica urinara, ganglionii intraabdominali, splina, rinichii, glandele suprarenale, vasele abdominale, pancreasul, caile biliare si colecistul, ficatul, inima. Disconfortul resimtit la nivelul organelor amintite sau suspiciunea unor afectiuni sunt primele semne ca un consult pentru boli interne v-ar putea fi util.

     In acest sens, medicul specialist in boli interne va recomanda efectuarea unei ecografii abdominale. O astfel de investigatie medicala, ca orice alt tip de ecografie, prezinta avantajul de fi neinvaziva si rapida, eliminand totodata, riscul iradierii. Calitatile mentionate va ofera posibilittatea de a repeta procedura ori de cate ori se considera necesar.

 



     Ecografia abdominala va furnizeaza rezultate concludente in cazul urmatoarelor manifestari anormale:
 

  • traumatisme abdominale soldate cu hemoragie interna, rupturi de organe;
  • dureri abdominale (acute/cronice);
  • icter;
  • existenta unor tumori abdominale;
  • tulburari urinare, menstruale;
  • modificari de culoare a urinii;
  • scaderea greutatii corporale;
  • febra, marirea dimensiunilor abdomenului fara identificarea cauzei;
  • sindrom inflamator infectios de cauza necunoscuta;
  • tumori abdominale;
  • tumori extraabdominale (medicul specialist in boli interne verifica daca nu aparut si metastaze abdominale la nivelul anumitor organe sau ganglioni);
  • tulburari de tranzit intestinal.

     Consultul pentru boli interne se desfasoara in conditii normale daca urmati o serie de reguli pregatitoare, menite sa asigure acuratetea ecografiei abdominale. In mod obisnuit, nu se mananca pentru un interval de 5-6 ore anterior analizei si se consuma lichide negazoase.

     In seara dinaintea ecografiei este bine sa evitati grasimile alimentare in exces. Nu urinati cu 4-5 ore anterior programarii sau, daca ati facut-o dimineata, consumati 3-4 cani de lichide pana la momentul examinarii, fara a merge la toaleta. Doar intr-o situatie de urgenta, aceste aspecte pot fi neglijate.

     Medicul specialist in boli interne va executa ecografia, urmand sa interpreteze si rezultatele imaginilor obtinute prin intermediul acesteia. Vi se va cere sa indepartati hainele de pe abdomen si sa va asezati intins pe spate. Medicul va aplica un gel pe regiunea abdominala, avand rolul de a favoriza o mai buna transmisie a undelor ultrasonore.

     Transductorul este plimbat, prin presare, pe intreaga regiune ce acopera organul examinat. Va trebui sa ramaneti nemiscat sau, la cerere, sa inspirati profund si sa retineti aerul pentru cateva secunde. Dupa aproximativ 20-40 de minute, gelul se indeparteaza si medicul inregistreaza in buletinul ecografic datele obtinute.

     Ecografia efectuata in timpul unui consult pentru boli interne poate releva urmatoarele evolutii:

 

  • Modificari in structura organelor solide – pancreas (marime, chisturi, pseudochisturi, calcificari, tumori), ficat (marime, structura, chisturi, omogenitate, hemangioame, tumori, calcificari, cai biliare), rinichi (tumori, pietre, marimea si forma rinichilor), uter (tumori, sarcina), ovare (tumori, chisturi), prostata (marime, omogenitate, tumori, calcificari), splina (marime, tumori, hemangioame, chisturi, splina accesorie), ganglioni abdominali.
     
  • Aparitia unor modificari la nivelul organelor tubulare – contrastul solid-lichid, vezicula biliara (colecist), caile biliare (pietre, dilatari, malformatii, tumori), vezica urinara (conturul prostatei, tumori, pietre), starea apendicelui, dilatarea ureterelor.
  • Prezenta de lichid in cavitatea abdominala sau pericard (la inima).
  • Modificari in diametrul unor vase sanguine (anevrism, stenoza).

     


 



     In timpul consultatiei medicale pentru boli interne, examinarea se face asupra:

      Umarului: medicul specialist va depista capsulita adeziva, tendinitele calcifice, rupturile ligamentare, bursitele, sinovitele, modificarile articulatiei acromio-claviculare, sindromul de impingement;
      Cotului: asociata cu urmatoarele diagnostice: cotul in resort, rupturile tendinoase de biceps/triceps, bursitele olecraniene, artrozele, epicondilita mediala/laterala;
      Mainii: se pot intalni: leziunea Stener, chisturile sinoviale, sindromul de cana Guyon sau de tunel carpian, tenosinovitele, boala Dupuytren, modificari ecografice asociate cu poliartrita reumatoida;
      Soldului: ajuta la identificarea chistturilor periarticulare, artrozei coxofemurale, patologiei regiunii peritrohanteriene, bursitei iliopsoasului;
      Genunchiului: se pot observa leziuni de menisc si ligamente, modificari de gonartroza, sindromul plicii mediale, afectiuni ale patelei, chisturi ale articulatiei tibio-fibulare superioare, hemartoza, chistul Baker;
      Piciorului: analizand, spre exemplu, tendonul lui Achille se pot evidentia rupturi ahileane/modificari de tendinita sau modificari precum fasciita plantara.
      In final, putem afirma ca ecografia partilor moi constituie o metoda adecvata si accesibila de diagnostic si monitorizare terapeutica, fiind recomandata in situatii in care alte investigatii mai cunoscute nu ofera un grad similar de acuratete.

 
     Ecografia de san se interpreteaza post-test de catre medicul specialist, in interval de 1-2 zile putand fi puse la dispozitie si rezultatele complete. Concluziile pot fi construite pe o ecografie cu parametri:

     -  Normali – tesut mamar normal sau tesut cu aspect similar daca sunt examinati ambii sani;
     -  Anormali – existenta unor noduli care pot fi uniformi (umpluti cu lichid) sau a unor chisturi (lichidul este absent). Numai in situatia in care chisturile contin      particule se impun investigatii suplimentare.

     Ecografia mamara este rapida si accesibila, fara efecte secundare, nu presupune restrictii alimentare sau pregatiri anterioare, faciliteaza monitorizarea evolutiei naturale/post-tratament a leziunilor si poate fi repetata la orice interval de timp. Dependenta de abilitatea operatorului/medicului care o efectueaza, ecografia de san implica si un grad mare de subiectivism, comparativ cu alte investigatii imagistice.

 

 

Preturi

Pret
MEDIC PRIMAR DR. ANA BEDELICI
CONSULTATIE
200 lei
CONSULTATIE + ECOGRAFIE
220 lei
CONSULTATIE + ECOGRAFIE + EKG
250 lei
CONSULTATIE + EKG
150 lei
CONTROL ÎN INTERVAL DE 30 DE ZILE
100 lei
EKG
50 lei
PULSOXIMETRIE
20 lei
INTERPRETARE ANALIZE
100 lei
ECOGRAFIE GENERALA
150 lei
REFERAT
100 lei
ECOGRAFIE ABDOMINALA
100 lei
ECOGRAFIE ORGAN
100 lei
MEDIC SPECIALIST DR. COCOS MAGADALENA
CONSULTATIE
200 lei
CONSULTATIE + ECOGRAFIE
220 lei
CONSULTATIE + ECOGRAFIE + EKG
250 lei
CONSULTATIE+ECOGRAFIE SAN
300 lei
CONSULTATIE + EKG
150 lei
CONTROL ÎN INTERVAL DE 30 DE ZILE
100 lei
EKG
50 lei
PULSOXIMETRIE
20 lei
INTERPRETARE ANALIZE
100 lei
ECOGRAFIE GENERALA
150 lei
REFERAT
100 lei
CONSULTATIE + ECOGRAFIE LA DOMICILIU
350 lei
ECOGRAFIE TIROIDA
100 lei
ECOGRAFIE ABDOMINALA
100 lei
ECOGRAFIE ORGAN
100 lei
CONSULTATIE COPII
100 lei
COSULTATIE+ECOGRAFIE COPII
170 lei