NEUROLOGIE



 

     ECHIPA NOASTRA DE MEDICI SPECIALISTI PENTRU SPECIALIZAREA NEUROLOGIE ESTE FORMATA DIN:

  • MEDIC SPECIALIST NEUROLOGIE- DR. ROTARU RODION
 

      Neurologia este specialitatea medicala care se ocupa cu diagnosticarea si tratamentul afectiunilor sistemului nervos (encefal, maduva spinarii, nervi periferici).

     Care sunt simptomele care ar trebui să ne facă să mergem la neurologie?
     O aparent inofensivă amorțeală, amețeală sau stare de confuzie, o durere de cap recurentă sunt stări pe care uneori le trecem cu vederea, sperând să dispară de la sine. Uneori, așa se și întâmplă, dar în cazul când persistă, pot fi simptome care arată că avem o afecțiune neurologică și ar trebui să ne facă să mergem la un consult de neurologie.

     Bolile neurologice sunt afecțiuni ale creierului, măduvei spinării și nervilor, sisteme care au sub control toate funcțiile corpului. Astfel, o disfuncție a sistemului nervos poate fi cauza celor mai variate simptome: de la modificări ale dispoziției, până la probleme motrice, tulburări de memorie, senzoriale, de deglutiție sau învățare.
     Există, potrivit specialiștilor, peste 600 de boli neurologice. Pentru majoritatea există tratamente care pot vindeca sau ameliora simptomele afecțiunii, astfel încât calitatea vieții să nu scadă foarte mult.

     Tipurile majore de afecțiuni neurologice includ:

     - boli cauzate de anomalii genetice (distrofia musculară)
     - boli ale vaselor de sânge care alimentează creierul (accident vascular cerebral)
     - boli autoimune (scleroza multiplă)
     - leziuni ale măduvei spinării și creierului (epilepsia)
     - neuroinfecții (meningita)

     Simptomele bolilor neurologice
     Dat fiind faptul că bolile neurologice se referă la afecțiunile creierului, măduvei spinării și sistemului nervos periferic, simptomatologia lor este diversificată și diferă oarecum de la adulți la copii. Părinții trebuie să fie foarte atenți la semnele acestor afecțiuni pentru că în majoritate acestea pot fi rezolvate în stare incipientă.

 

     
       Durerile de cap

     Dacă ne doare capul o dată la un interval de câteva luni și durerea nu este persistență, nu avem motive de îngrijorare. Dar durerile de cap severe și recurente, mai ales însoțite de greață, vărsături, sensibilitate la lumină sau sunet reprezintă simptome care ne trimit de urgență la cabinetul de neurologie.
 
 

     Amețeala
     Amețeala se poate manifesta ca o incapacitate de menținere a echilibrului sau ca o stare de vertij, când pacientul are senzația că toate obiectele i se rotesc în fața ochilor. Acestea pot fi și simptome ale unor stări de oboseală, de stres și anxietate pronunțată sau ale unei afecțiuni ORL. Însă la o persoană cardiacă sau cu istoric de afecțiuni vasculare cerebrale, vertijul de scurtă durată asociat cu durere de cap, greață și leșin solicită de urgență un consult la neurologie.
 


     Probleme de somn
     Foarte frecvent, problemele legate de somn sunt neglijate. Puse pe seama gândurilor, a stresului cotidian sau vârstei, tulburările somnului pot fi în realitate simptome ale unor afecțiuni neurologice, pentru că mecanismele de producere și menținere a somnului sunt neurologice. Insomnia, trezitul în miez de noapte, dificultatea de a adormi, sunt toate tulburări de somn care pot influența circulația sângelui, activitățile intelectuale, gândirea, memoria etc.

 



     Stările de confuzie și problemele de memorie
     Tulburările cognitive, care produc afectarea învățării, orientării, judecății, memoriei și capacitățile intelectuale sunt simptome care necesită atenție imediată și consultul unui medic neurolog. Unele dintre acestea pot ascunde boli grave precum Alzheimer, dar pot fi și urmarea unui traumatism, a unei infecții, a deliriumului, demenței etc.
 
     Convulsiile
     Convulsiile se pot manifesta violent, prin spasme musculare și tremurături, dar uneori pot fi abia sesizabile. Deși pot fi simptome ale mai multor afecțiuni, convulsiile sunt adesea semnul unei afecțiuni neurologice: accident vascular, tumori cerebrale, leziuni, infecții, disfuncții cerebrale sau boli degenerative.

 
    Slăbiciunea accentuată și problemele de mișcare
    Acestea sunt condiții care afectează calitatea vieții și pentru care trebuie cerut ajutorul medicului neurolog. Starea de slăbiciune nu este același lucru cu oboseala, ci se referă la necesitatea unei mobilizări mai mari pentru a realiza cele mai simple sarcini (mișcarea membrelor, spre exemplu). Tremuratul este, de asemenea, nu doar o stare neplăcută, ci și simptomul unor afecțiuni ale sistemului nervos.
 
     Probleme de vedere
     Problemele cu ochii ne trimit de obicei la oftalmolog. Dacă însă observăm apariția unor tulburări bruște de vedere și care afectează ambii ochi, cel mai indicat este să consultăm medicul neurolog. Unele afecțiuni neurologice, cum ar fi scleroza multiplă, care face parte din grupul bolilor demielinizante, sunt și ele caracterizate prin lezarea nervilor optici care generează probleme de vedere.

      Trebuie să ținem cont și de faptul că simptomele neurologice pot fi caracteristice și unor boli autoimune, ca lupus sau virusurilor (HIV sau virusul varicelo-zosterian).

 
 
 
     Prevenție și factori de risc
     Incidența bolilor neurologice este într-o creștere îngrijorătoare. Președintele Societății Române de Neurologie, Dafin Mureșanu atrage atenția că, pentru a preveni apariția și dezvoltarea acestor boli, este nevoie de multă mișcare, hrană echilibrată, citit, emoții plăcute și cât mai puțin stres.

     „Viața modernă ne acaparează tot mai mult, dar, odată cu ea, bolile neurologie devin tot mai frecvente în populația globului și bineînțeles în România. Este timpul ca omenii să renunțe la confortul oferit de fotoliul din fața televizorului sau a calculatorului, la alimentația neechilibrată. Este important ca oamenii să se axeze mai mult pe prevenție, să facă exact ceea ce nu fac. Să doarmă cât trebuie, să trăiască într-un stres minim, să mănânce protectiv, echilibrat, în sensul cel mai bun al cuvântului, adică să facă sindrom metabolic. Să știți că organismul poate gestiona mai bine restricția decât excesul. Excesele se gestionează mult mai greu. Este obligatoriu să facem mișcare zilnic, să citim zilnic, să fim pozitivi. Să fim în pace cu noi înșine și apoi cu cei din jur”, a explicat Dafin Mureșanu, președintele Societății de Neurologie din Romania (SNR) și al Societății pentru Studiul Neuroprotecției și Neuroplasticității (SSNN), la cea de a-V-a ediție a Cursului internațional dedicat tulburărilor comportamentului motor.

 

Preturi

Pret
MEDIC SPECIALIST DR. ROTARU RODION
CONSULTAȚIE
200 lei
CONTROL (ÎN DECURS DE 30 ZILE)
70 lei
REFERAT PENTRU PENSIE
200 lei
REFERAT COMISIE HANDICAP
250 lei
SCALĂ DE EVALUARE NEUROLOGICA
30 lei
FIȘE ÎNCADRARE (MAI, POMPIERI)
70 lei
EXAMEN NEUROLOGIC
150 lei
ADEVERINȚĂ BOLI CRONICE
50 lei